
Ett drömmigt eko
Albumrecension för GAFFA
Khruangbin: Hasta El Cielo
Thai-funk, surf-rock eller instrumental fusion? Spelar det någon roll? Det är just den gränslösa blandningen av genrer, kulturer och tidsepoker som gör denna Houston-trio så unik. Genom Hasta El Cielo har de valt att återbesöka tidigare spår och vrida upp de jamaikanska influenserna avsevärt. Med ännu mer subtila vocals än tidigare och ekon som långsamt tonar ut har de skapat en dub-version av det tidigare albumet – Con Todo El Mundo.
Namnet Hasta El Cielo (Till himlen) är minst sagt en passande titel för det råder ingen tvekan om att de varma, psykedeliskt svävande låtarna har förmågan att skapa en drömmig stämning. Att ta exakt samma låtar, mixa dem på nytt och skapa nya titlar, kan ses som ett desperat försök till att krama ur det sista av något som visat sig vara en succé. Men faktumet att det hela började som ett kreativt sidoprojekt för gitarristen Mark Speer visar snarare på Khruangbins nyfikna konstnärskap. Dessutom har de tagit in inspirationskällan Scientist i egen person för albumets två bonusspår.
Trots att skivan egentligen är lite av en B-sida till Con Todo El Mundo tillför den ändå något eget till diskografin. En ny dimension som inte får originalet att blekna, men som inte heller står i dess skugga.

En grön oas för välmåendet
Fiktivt reportage för Sköna Hem
Det är en solig fredagseftermiddag i april. Termometern visar strax över 20 grader och Göteborg har explosionsartat antagit en ljusgrön nyans. Luften känns nästan renare att andas nu. Kanske har den inte blivit betydligt renare sedan alla knoppar slagit ut, men att luften känns friskare och att humöret går uppåt när man har grönska omkring sig, det är det ingen tvekan om.
Jag går igenom Göteborgs Botaniska Trädgårds stora grindar och slås direkt av den starka blomdoften. Tulpaner vräker ut sig i rabatterna och den stora praktmagnolian intill trädgårdsbutiken har redan börjat tappa sina blomblad likt strössel mot marken. De gröna bladen på träden ser bleka ut, liksom människorna som sitter under dem i kortärmat för första gången det här året. Det här är bara början på den grönska som kommer att förgylla staden i månader framöver.
Några joggare springer förbi mig, annars är det här en plats för lugn. En plats där man sakta kan promenera runt, läsa en bok, äta glass eller lära sig om alla de 16 000 olika växterna som finns här.
– Ursäkta att jag är sen! Han vinkar ivrigt och går raskt mot mig med andan i halsen. Snart har lugnet infunnit sig även i honom.
Joel Åström har ett stort växtintresse som utvecklades under en period då han var sjukskriven. Man kan säga att den nya hobbyn blev en räddning när allting kändes meningslöst. Nu, ungefär fyra år senare, är hobbyn fortfarande en stor och viktig del av hans vardag. Han beskriver den botaniska trädgården som en av Göteborgs finaste platser.
– Det är en väldigt fin plats, den är så väl bevarad och det gillar jag. De har så mycket här som slår ut vid olika tider och de har olika genrer av växtlighet. Det är så genomtänkt.
Vi har slagit oss ned på en bänk utanför det stora växthuset. Joel kavlar upp ärmarna på sin blommönstrade skjorta samtidigt som han kisar mot solen och ser ut över de olika växterna framför oss.
– Det är en bra plats att komma till efter jobbet och bara varva ner lite på. Jag önskar att jag gjorde det oftare än vad jag gör. Man kanske borde göra sig mer tid, för det mår man ju bra av, säger han.
Forskning visar faktiskt att växtlighet i våra hem är bra för vårt välmående. En förklaring till detta är att vi har ett nedärvt behov av att omge oss av levande väsen, både andra människor men även djur och växter. Världen som vi lever i idag är full av störande ljud och främmande kemiska ämnen. Den är långt från den miljö vi i grunden är anpassade till.
Människor som vistas i naturen får lägre stressnivåer, ökad koncentrationsförmåga, ökat välbefinnande och förbättrad motorik. Men vi behöver inte ge oss ut i skogen för att detta ska ske. Låter vi naturen flytta in i våra hem och fyller våra rum med krukväxter, kan vi nå samma positiva inverkan. Dessutom kan ompysslandet av växter vara en avslappnande, meditativ sysselsättning i sig.
– Jag tror absolut att det ligger något i det. Utan tvekan. Det finns en anledning till att vi bygger nya fastigheter med tak av mossa, gräs eller sedum. Det känns som att det är väldigt vanligt nu. Jag tror att speciellt när vi befinner oss i en mer och mer urbaniserad vardag, de flesta av oss, är det nyttigt att försöka ta vara på de få stunder man har där man faktiskt är i en mer naturlig miljö och inte har vardagens konstanta bekymmer omkring sig.
Själv har Joel växter i nästan alla dess färger och former hemma. I vardagsrummet både står och hänger stora bladväxter. Köksfönstret pryds av färska kryddor och i ett vitrinskåp utrustat med en växtlampa har han sin suckulentsamling.
– Mitt intresse för växter tog fart när jag var sjukskriven på grund av utmattning. Jag var otroligt stressad och kände en enorm meningslöshet. Växterna gav mig något att sysselsätta mig med, på ett avslappnat sätt. Det fick ta den tid det tog. De fick växa långsamt. Jag såg små, små, små förbättringar och det var väldigt lugnande att bara ha det att fokusera på under en tid. Sen har det eskalerat som bara den. Jag har lärt mig mer och mer och mer.
När Joel söker inspiration eller vill lära sig mer om olika arter, blir Göteborgs Botaniska Trädgård ett självklart val. Han kan promenera runt länge både utomhus och i växthusets olika delar, främst i suckulenthuset, och studera växterna noga.
Direkt när vi går in genom växthusets dörrar har vi hamnat i tropikerna. Här är det nio meters takhöjd och en hög temperatur. Värmen och luftfuktigheten får mig att fläkta med broschyren som jag fick med mig vid ingången. Här blandas regnskogsträd, lianer och storbladiga örter med prydnadsväxter. Har du fastnat för konceptet urban jungle, kan det här vara den perfekta inspirationen för dig. Det är grönt från golv till tak. Överallt finns det nya växter att upptäcka, stora som små.
Är du mer intresserad av färgglada blommor, kan Begoniahuset vara något för dig. Växterna och temperaturen här inne känns mer bekant. Begonian har länge setts som en mormorsväxt då den var väldigt inne på 50-talet, men nu har den börjat öka i popularitet igen och spås till och med bli årets hetaste växt. Svenskarna har länge varit förtjusta i vita blommor, men nu vill vi gärna få in mer färg i våra hem. Våra krukor och trädgårdar blir allt färggladare.
För dig som söker lite mer utstickande växter finns Disahuset och Orkidéhusen. Här förvaras trädgårdens vackra orkidésamling tillsammans med en större samling insektsfångande växter. Vi fascineras av de härliga färgerna, men också av den avancerade form dessa växter antagit. Vissa är förföriskt vackra, medan andra ser ut att hungra efter något att sätta sina spetsiga tänder i. Det här är inga lättskötta växter, men har du tålamodet kan en växt av det här slaget bli en unik inredningsdetalj i sig och kanske till och med en samtalsstartare.
Längst in i växthuset finner man Suckulenthuset, Joels personliga favorit. Det en fantastisk del. När vi kliver in genom dörröppningen känns som att vi tar ett kliv rakt in i Nevadaöknen. Här blandas alla tänkbara former och storlekar, taggar och färgglada blad. Det är svårt att hålla fingrarna i styr. Allt ser spännande ut. Enligt Joel är det ungefär det värsta man kan göra, att peta på dessa fantastiska växter.
– De har ett tunt lager av vax på sig, säger han och pekar på en mintgrön echeveria. Nuddar man det skavs det bort direkt.
Kaktusar och suckulenter som inredning har varit en tydlig trend, en trend som nu håller på att fasas ut. Men vi är inte riktigt redo att lämna dessa formhärliga växter bakom oss. Kaktusar kommer nog alltid att vara en tacksam typ av växt med sina kaxiga taggar och sin förmåga att överleva i de flesta hem.
Att fylla hemmet med grönska är kanske hetare nu än någonsin. Idag finns det en uppsjö av tillbehör och inredningsdetaljer som blomsterlådor, lampor, amplar och piedestaler som gör det lätt för oss att få in gröna stänk i våra hem. Det får gärna kännas som ett växthus eller en djungel i lägenheten som ligger mitt i stan. Vi vill skapa oss en egen oas. Kanske just för att det får oss att må bra på ett djupare plan.
– Växter är ju fina i sig, men med växter tvingas du också stanna upp ett ögonblick. Du tvingas gå runt och vattna. Du tvingas att andas ut. Du får så mycket tillbaka och det är fantastiskt för själen tycker jag, säger Joel.
Vi lämnar växthusen och styr stegen mot butiken vid entrén. Det är inte en lång bit att gå, men vi går säkert förbi närmare 100 olika arter på vägen. Joels ögon vandrar från växt till växt.
– Kolla vilka härliga blad det är på dem! Helt vågiga, säger han och pekar mot ett par små tulpaner i en rabatt.
Tänk att något så enkelt som växter kan göra såpass gott för välmåendet. Att de kan hjälpa oss att finna mening och göra oss gladare genom att bara bidra med lite färg och liv till hemmet. Kanske vore vi alla betydligt gladare och mer nöjda med vår tillvaro om vi bara såg till att fylla våra hem med dessa fantastiska, gröna ting. Om du, liksom jag, känner en viss oro inför att ta ansvar för grönskande liv, kan jag rekommendera ett besök till en trädgård eller ett växthus. Jag lämnar Göteborgs Botaniska Trädgård bakom mig med en skön känsla i magen och ett brett leende på läpparna.